Maja Czarnul

Na zdjęciu Maja ze swoim bratem Igorem, który dzielnie wspiera siostrę.

Chcemy przedstawić Wam Maję. Poznaliśmy ją i jej Rodziców niemal 2 lata temu, kiedy trafiliśmy na neurochirurgię dziecięcą w Szczecinie. Majeczka była wtedy po skomplikowanej, na szczęście udanej operacji, podczas której udało się usunąć guza w całości. Wynik badania histopatologicznego: medulloblastoma (rdzeniak zarodkowy) – nowotwór złośliwy. Majka przeszła długie leczenie, łącznie 12 cykli chemioterapii, 33 dni naświetlań i po roku i 7 miesiącach walki pełnej bólu, strachu i łez … WYGRAŁA! [Symbol] Ostatnią chemię Majka przyjęła w marcu 2017 r. Badania kontrolne po zakończonym leczeniu pokazują, że jest czysto!
Operacja i leczenie zostawiły jednak po sobie poważne skutki uboczne w postaci niedowładu całej lewej strony ciała (przez jakiś czas po operacji Maja nie chodziła, dzięki ćwiczeniom teraz chodzi)
i obustronnego niedosłuchu. Rodzice do tej pory jakoś radzili sobie z kosztami rehabilitacji. Teraz jednak zwrócili się do nas o wsparcie, gdyż aby pomóc Majce wrócić do pełnej sprawności poza samą rehabilitacją (koszt ok. 500 zł miesięcznie) Majeczka powinna jak najczęściej korzystać z basenu (wcześniej nie mogła ze względu na kateter zewnętrzny do podawania chemii, który nareszcie można było usunąć). Konieczne jest również zakupienie specjalistycznego aparatu słuchowego (koszt ok. 10.000 zł z czego NFZ refunduje 4.000 zł). Poza tym prywatne wizyty u różnych specjalistów, specjalna dieta, wszystko to generuje koszty, a budżet domowy, jak to zwykle bywa – podupadł podczas choroby dziecka.
Kochani, Majeczka, Wielka Wojowniczka wygrała z okrutną chorobą, wygrała walkę o życiepomóżmy jej teraz wrócić do pełnej sprawności, by mogła się tym życiem w pełni cieszyć!

Wpłat na rzecz Majeczki można dokonywać na konto Fundacji Imienia Szymona Szczepańskiego: 10 1090 2590 0000 0001 3472 3990, w tytule przelewu: „MAJA CZARNUL”.