Nasze cele

Fundacja Imienia Szymona Szczepańskiego powstała, by pomagać Chorym Dzieciom i Ich Rodzinom. Chcemy wspierać takie rodziny finansowo, duchowo, ale również bazując na naszych doświadczeniach i prywatnych kontaktach z najlepszymi specjalistami w Europie i na świecie pomagać w konsultowaniu trudnych „Przypadków”, którym w Polsce odbiera się nadzieję. Wiemy, co czują rodzice, kiedy lekarze rozkładają ręce. Wiemy, jak trudno jest się pozbierać, a jeszcze trudniej samodzielnie przebrnąć przez proces konsultacji medycznych, tłumaczeń, braku odpowiedzi, terminów oczekiwania na odpowiedź sięgających 3-4 miesięcy, kiedy wiadomo, że Dziecko nie ma tyle czasu… Doskonale znamy to okropne uczucie bezsilności…

♥    Jesteśmy w stanie pomóc, podpowiedzieć, pokazać drogę, którą można pójść.

♥ Jesteśmy w stanie przyspieszyć proces niektórych konsultacji, we Włoszech odpowiedzi otrzymujemy w kilka dni, czasem kilka godzin.

♥ Chcielibyśmy też doposażyć polskie szpitale w sprzęt, który na Zachodzie jest standardem, a u nas szpitale muszą go wypożyczać (np. neuronawigację) lub jest w ogóle nieosiągalny (np. endoskop do przeprowadzania niskoinwazyjnych zabiegów neurochirurgicznych, rezonans/tomograf śródoperacyjny). Chcielibyśmy, by na oddziałach dziecięcych rodzice nareszcie mogli nocować w godnych warunkach (zakup rozkładanych foteli z funkcją spania).

Chcemy stwarzać naszym polskim lekarzom możliwości wymiany doświadczeń zawodowych poprzez organizację międzynarodowych sympozjów medycznych z udziałem najlepszych specjalistów z Europy i świata.

Prowadzimy działalność edukacyjną i profilaktyczną w zakresie chorób nowotworowych i innych śmiertelnych chorób, które niestety dotykają również dzieci.

Fundacja Imienia Szymona Szczepańskiego nie jest organizacją powołaną tylko do zbierania pieniędzy, prowadzimy również działalność gospodarczą (sprzedaż materiałów budowlanych), z której dochód przeznaczony jest na cele statutowe Fundacji, czyli pomoc chorym Dzieciom i ich Rodzinom. W zakładce „Jak możesz pomóc?” znajdziesz szczegółowe wskazówki, w jaki sposób możesz wesprzeć Chore Dzieci i inne cele Fundacji.