Mała Lilianna potrzebuje pomocy!

Około tygodnia temu skontaktowała się z nami Ciocia 14-miesięcznej Dziewczynki – Lilianny, u której zdiagnozowano 5 cm guza mózgu położonego w okolicach szyszynki i blaszki czworaczej. Dziewczynka przebywała w Szpitalu Zdroje w Szczecinie. Była po zabiegu wstawienia zastawki komorowo-otrzewnowej, aby odprowadzić gromadzący się płyn mózgowo-rdzeniowy.
Ciocia Dziewczynki na prośbę jej Mamy szukała ratunku, ponieważ neurochirurdzy nie chcieli podjąć się przeprowadzenia nie tylko operacji usunięcia guza, ale nawet biopsji w celu postawienia diagnozy histopatologicznej i dostosowania leczenia onkologicznego do rodzaju guza. Lilianna miała zostać wczoraj odesłana na oddział onkologii i rozpocząć chemioterapię bez postawionej diagnozy (rozpoznania guza). Jednocześnie lekarze mówili o kilku miesiącach życia i paliatywnym charakterze tego leczenia.
Rodzina wysłała rezonans do Doktora Cinalli, który w ciągu kilku godzin odpowiedział, że wykonanie biopsji jest obowiązkowe i nie można dobrać właściwego leczenia bez biopsji i badania histopatologicznego. Potwierdzili to również włoscy onkolodzy – Dr Quaglietta i Dr Capasso. Zaoferowali,  że mogą podjąć się leczenia Lilianny.

Po tej informacji Rodzice nie zgodzili się na podawanie chemii „na oko”. Aktualnie Dziewczynka czeka na wyrobienie dowodu osobistego, jak tylko będzie do odbioru, razem z Rodzicami leci do Włoch (prawdopodobnie na początku przyszłego tygodnia).

Wstępny plan leczenia: biopsja+ rozpoznanie histopatologiczne + w zależności od rodzaju guza:

a)chemioterapia + operacja,

b) próba całkowitego usunięcia guza

wyceniony jest na 8.860 euro.

Koszty mogą wzrosnąć w zależności od przebiegu leczenia, możliwych skutków ubocznych itd.

Ponadto Rodzice potrzebują pieniędzy na przelot oraz wyżywienie na miejscu. Szpital zapewnił bezpłatny nocleg dla Taty Lilianny (Mama może być z dzieckiem 24h/dobę w szpitalu).

W porównaniu do często milionowych wycen, z którymi spotykamy się w innych krajach, koszty leczenia Lilianny nie są wygórowane, jednak i tak przekraczają możliwości Rodziny.

W najbliższych dniach będziemy rozpoczynać zbiórkę poprzez portal siepomaga.pl – jesteśmy w trakcie kompletowania dokumentacji.
Już teraz jednak prosimy Was o wsparcie – przelewy na konto Fundacji Imienia Szymona Szczepańskiego  10 1090 2590 0000 0001 3472 3990 z dopiskiem: „Lilianna Mbadiwe”.

PRZELEWY ZAGRANICZNE:

Fundacja Imienia Szymona Szczepańskiego
IBAN:   PL10109025900000000134723990

SWIFTWBKPPLPP

w tytule przelewu: „Lilianna Mbadiwe”

W imieniu Rodziców z góry dziękujemy Wam za wsparcie!

(0)